Sutra je veliki praznik, ovaj svetac vernicima jedno ne oprašta: Za običaj malo ko zna, nikako nije dobro...
Sveti sveštenomučenik Avtonom, Foto: SPC

spc

Sutra je veliki praznik, ovaj svetac vernicima jedno ne oprašta: Za običaj malo ko zna, nikako nije dobro...

Dok je bio na putu hrišćanstva stekao je i mnogo neprijatelja

Objavljeno: 16:44h

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Svetog sveštenomučenika Avtonoma.

Sveti sveštenomučenik Avtomon živeo je i širio hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije započeo veliki progon hrišćana.

Po dolasku Dioklecijana Avtonom je otišao u Vitiniju Azijsku, u mesto zvano Soreos, a prema predanju tu je nastavio sa hiršćanskim učenjem i sagradio crkvu Svetog Arhangela Mihaila.

Crkva
Crkvafoto: Printscreen/Youtube/ Kamerom kroz Srbiju

Nakon nekog vremena Avronom je saznao da se u blizini Soreosa nalazi mesto Limna u kome žive samo neznabošci. Otišao je tamo i hrabro počeo da propoveda o ljubavi Hristovoj i ispravnosti vere u jednog Boga i uskoro mnogi poverovaše u njegove reči.

Dok je bio na putu hrišćanstva stekao je i mnogo neprijatelja.

Zabeleženo je da je grupa neznabožaca jednog dana upala u crkvu Svetog Arhangela Mihaila za vreme službe koju je Avronom vršio i ubili svetitelja na oltaru zajedno sa svim vernicima koji su se tu zatekli.

Crkva
Crkvafoto: RINA

Kasnije, za vreme cara Konstantina na njegovom grobu podignut je hram. Legenda kaže da se na tačno dva veka od smrti Sveti Avtonom javio u snu jednom vojniku naredivši mu da ode i iskopa njegove mošti.

Vojnik je poslušno otišao i uradio šta mu je svetitelj rekao, iskopao je mošti koje su ostale netaknute, a u danima koji su usledili mnogi bolesni su ozdravili nakon što su dodirnuli mošti Svetog Avtonoma.

Crkva
Crkvafoto: Tamara Trajković

Običaj i verovanje kažu da sutra obavezno mora da se izgovori molitva Svetom sveštenomučeniku Avtonomu, koja, kako se veruje, donosi zdravlje i napradak svakoj porodici:

- Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Avtonome: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Običaj ne valja prekršiti, jer se takođe veruje da će vam tako svetac pomoći.

Bonus video:

05:18

ČUDOTVORNA IKONA BOGORODICE TROJERUČICE U VAZNESENJSKOJ CRKVI: Vernici širom Srbije dolaze da se poklone ikoni sa Hilandara

(Espreso/Alo/Suzana Trajković/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.